Πληροφορίες

Αναμέσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Σαντορίνη βρίσκεται η Ίος. Άνυδρη γη, ολόλευκοι οικισμοί και υπέροχες αμμουδερές παραλίες συνθέτουν το χαρακτηριστικά κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η Ίος αναδείχθηκε σε δημοφιλή προορισμό για νεαρούς παραθεριστές και ειδικά για τους hippies της εποχής, που μετά τα Μάταλα επέλεξαν την παραλία του Μυλοπότα για να κατασκηνώσουν ομαδικά. Χαλαρή ατμόσφαιρα και "πάρτυ" που άφησαν εποχή έκαναν το νησί διάσημο σε όλο τον κόσμο. Η διάθεση για έντονη διασκέδαση βρίσκει ακόμα και σήμερα εύφορο έδαφος εδώ και η Ίος σήμερα είναι αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους νεαρούς τουρίστες.

Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να μείνουμε μόνο σε αυτή την εικόνα της Ίου. Η Νιός, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, καταφέρνει να συνδυάσει το νεανικό ξεφάντωμα με τόπους απόμερους, που προσφέρουν ηρεμία μέσα στη δωρική ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου. Απομακρυσμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μονοπάτια που διασχίζουν την ύπαιθρο συναντώντας βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, εκκλησιές και μοναστήρια, διάσπαρτα αλώνια και ερείπια από παλιές αγροικίες, και γραφικοί οικισμοί είναι η άλλη όψη του νησιού. Έτσι στο πλοίο για τη Νιό θα συναντήσετε όχι μόνο θορυβώδεις νεαρούς, αλλά και επισκέπτες που αναζητούν χαλαρές διακοπές και ενδιαφέρονται για θρησκευτικό, περιπατητικό, αρχαιολογικό ή θαλάσσιο τουρισμό. Το νησί έχει χώρο για όλους...

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Η Ίος έχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, όπως επίσης και με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ώρες με το συμβατικό πλοίο από το Πειραιά ενώ με τα ταχύπλοα διαρκεί 3 1/2 ώρες. Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή.
  • Αεροπορικώς: Στην Ίο δεν υπάρχει αεροδρόμιο, το κοντινότερο είναι αυτό της Σαντορίνης. Διαθέτει όμως σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ελικοδρόμιο.